Biografie

EN        FR        NL

tristan

NL // Als kind van een muzikale nomaden-familie bracht Tristan Driessens het grootse deel van zijn jeugd door al reizende door Zuid-Europa. Hij leerde de Orëntaalse luit (oed) bespelen in Spanje, waar hij de Arabo-Andalousische muziek had leren kennen. Later ging hij in de leer bij Turkse grootmeesters Necati Celik en Yurdal Tokcan en specialiseerde hij zich in Turks-Ottomaanse klassieke muziek. Terug in België behaalde hij mastergraden musicologie (Universtité Libre de Bruxelles) en Turkse ‘Ûd (Lemmens, Leuven). Sinds 2011 heeft hij de artistieke leiding over het Turks-Belgische Lâmekân Ensemble, dat meermaals gelauwerd werd en uitgroeide tot een vaste referentie binnen de klassieke Ottomaanse muziekuitvoering.

Naast zijn specialisatie exploreerde Tristan Driessens uitéénlopende horizonten binnen een brede waaier aan samenwerkingen: van Europese folk (Balacordes, La Compagnie d’Elias, Duo Leemans-Driessens, AmorromA) tot Balkan- en Griekse muziek (Tcha Limberger, Nathan Daems Karsilama Quintet) en Oosterse muziek (Refugees for Refugees, Kudsi Erguner, Mesopotamia). Meer recent richtte hij zijn aandacht eveneens op hedendaags klassieke muziek (Pascale Dusapin, Linde Timmermans, Wim Hendrickx) en Orientaalse fusion (Tristan Driessens Soolmaan QuartetMe & My Tribe).

In 2016 richtte hij in Brussel de Seyir Academy op, dat stages, seminarie’s en wekelijkse oed-lessen aanbiedt.

 

Tristan Driessens bracht een groot deel van zijn jeugd door in Zuid-Europa, rondreizend met paard en kar… In Spanje maakte hij kennis met Sefardische en Arabo-Andalousische muziek. Zijn eerste concerten gaf hij voor de schapenherders van Castilla y Léon waar hij meermaals de winter doorbracht. Nadat hij zijn gitaar had ingeruild voor een Orientaalse luit (‘ûd), volgde hij studies musicologie aan de Franstalige universiteit van Brussel en verbleef in Caïro om les te volgen in The Arab Oud House (Beit Al-Aoud) van Naseer Shamma. Hij volgde vervolgens masterclasses bij Yurdal Tokcan in Creta en trok vandaaruit verder naar Istanbul, waar hij in de leer ging bij zijn meester Necati Çelik. Terug in België behaalde hij een master Turkse ‘ûd aan het Leuvense Lemmens-instituut.

Tristan Driessens verdiept zich in uiteenlopende stijlen, gaande van Ottomaanse makam (zijn eerste passie) en Sefardische muziek tot tradities uit Noord- en Zuid-West Europa. Meer recent geraakte hij geboeid door hedendaagse muziek, mede dankzij een ervaring als solist in Passion (De Munt, 2012) van de Franse componist Pascal Dusapin. Als ‘ûd-speler is hij actief in verschillende ensembles, onder meer La Compagnie d’Elias (met Robbe Kieckens), Mesopotamia (met Wesam Ayoub Al-Azzawi), Balacordes (met Wim Baeck) Amorroma en Lâmekân Ensemble. Daarnaast geeft hij ‘ûd-lessen en -stages in het Brusselse.

webdesign sebastiengirardot.com